dilluns, 18 d’abril del 2011

ORIENTACIÓ ACADÈMICA I PROFESSIONAL AMB ELS ALUMNES DE 4T ESO

Dins l’espai de tutoria de grup participo junt amb la meva tutora, a les sessions d’orientació acadèmica i professionals pels alumnes de 4t de la ESO.

Els alumnes han rebut xerrades, han participat a l’espai Barcelona Activa d’una jornada d’orientació en la que han pogut realitzar diferents tests per tal de fer-se el propi perfil professional, han rebut assessorament des de l’espai de joves del municipi i a través de la regidoria de joventut. Després d’aquest procés i a partir de xerrades setmanals amb la tutora han anat dibuixant el seu itinerari personal. A hores d’ara ja tots els alumnes tenen clar quina serà la seva trajectòria acadèmica i professional, malgrat aquesta pugui patir alguns canvis en un futur.

L’assessorament durant 4t de la ESO és bàsic i imprescindible per tal de poder guiar els joves en l’elecció d’un itinerari i que puguin fer una bona tria entre el gran ventall d’oportunitats que el sistema educatiu post obligatori els hi ofereix.

REFORMULACIÓ NECESSITATS I OBJECTIUS AMB LA SÒNIA

Des del dia de l’entrevista amb la Sònia (nom fictici) i la seva mare que varem pensar, tant la meva tutora com jo que la incorporació de la nena seria un èxit. La mare es mostrava molt interessada en la formació de la seva filla i la nena també estava molt predisposada a incorporar-se el més aviat possible.

Es va tenir en compte però que la nena repetiria 4t de la ESO ja que es va incorporar a aquest nivell aquest mes de març. S’ha de tenir en compte que el nivell del país d’origen no es correspon al nivell a Catalunya per 4t de la ESO. A més hi hem d’afegir l’aprenentatge del català. Amb tot tan la mare com la nena es mostraven molt satisfetes amb el començament de les classes i predisposades a repetir 4t per tal que la nena pugui assolir amb èxit els objectius de l’etapa i obtenir el graduat en secundària.

De moment no es requereix cap intervenció específica amb la nena.

REFORMULACIÓ NECESSITATS I OBJECTIUS AMB EN BLAI

Amb en Blai podem continuar en línea en que estàvem ja que ell mateix sap quines coses necessita i les demana. Per tant continuarem fent reforç de la mateixa manera que ho fèiem reforçant, això sí, en aquelles matèries en que hagi tingut més dificultats a partir de les notes de la segona avaluació.

A més del reforç i sempre que puc intento apuntar-li com n’és d’important fer una formació en acabar la ESO, li explico, així com qui no vol la cosa, la quantitat de cicles que existeixen i el gran ventall on triar. De la mateixa manera intento que entengui que no pot centralitzar les seves expectatives només en una possibilitat laboral i que ara estem vivint una gran incertesa econòmica i financera i no hi ha res segur. Potser així, mica en mica fins que arribi a 4t de la ESO estarà preparat per escollir un camí professional que s’ajusti a les seves necessitats.

REFORMULACIÓ NECESSITATS I OBJECTIUS AMB EN JEP

Amb en Jep continuo reforçant la comprensió lectora dins l’assignatura de geografia i història.

Les primeres sessions i seguint les instruccions de la professora de geografia i història vaig reforçar en Jep en els temes del seu quadern per la diversitat en l’àrea de geografia i història. Estàvem en el punt de les cultures gregues i romanes, l’imperi romà i la caiguda d’aquest. En Jep es mostra en tot moment en silencia i atén les meves instruccions però no entén el que llegeix i més tenint en compte que el tema al nen li queda una mica lluny i li costa entendre el perquè del que ha d’estudiar.

En un moment donat, i extrapolant una situació del llibre de text a la nostra actualitat me’n adono que el nen no té noció d’on es troba ell dins el món, no sap situar el lloc on viu dins un mapa de la península ibèrica i no coneix la capital d’Espanya malgrat li ofereixo pistes per trobar la resposta. Tampoc sap distingir entre un país, una ciutat o un continent ni coneix el nom del mar on es banya cada estiu a la Costa Brava.

Em preocupa aquesta situació i dedueixo que no és només fruit de la seva dislèxia si no que darrera de tot això hi ha certes mancances a nivell familiar que provoquen aquest retard en coneixements bàsics i que s’assoleixen com aquell que diu passejant amb els pares pel carrer.

Decideixo treballar amb ell a nivell d’actualitat, vull d’aquesta manera aconseguir que en Jep es situï dins el món, entengui una mica com funciona el món i tingui una certa noció del lloc que ocupa físicament en el món, conegui els continents i sigui capaç de delimitar-los mínimament.

Penso que a més dels temes d’història en Jep ha de començar a entendre el seu món, el que li és més directe, el que li toca de més a prop.

REFORMULACIÓ NECESSITATS I OBJECTIUS AMB LA MARIA

Amb la Maria seguim treballant en l’àrea de matemàtiques exercicis que jo mateixa li preparo i en materials que la professora de matemàtiques li demana.

La Maria es mostra molt oberta i xerraire, la nostra relació és molt agradable. Sorgeixen molts moments en que aprofito per fer una pausa en la feina i també esbrinar una mica dins els pensaments de la nena, les seves emocions, les seves inquietuds i sobretot les seves pors ara que veu la possibilitat que la traslladin a un altre centre on hi ha USEE.

A petició de la mateixa Maria quan expressa que la seva preocupació és anar a comprar una bossa de pipes i no aclarir-se amb els diners decideixo preparar-li una unitat didàctica. El material que utilitzaré serà d’ús quotidià per tal que la nena assoleixi certa independència amb els diners de butxaca i sigui capaç de pagar i comprovar els canvis sense problemes i amb certa agilitat.

En quan a la matèria seguirem reforçant el plantejament dels problemes, decidir quines són les operacions a realitzar i a cercar la resposta.

A hores d’ara no se si podrem assolir la multiplicació i la divisió de les qual coneix la mecànica però no entén l’aplicació.

SITUACIÓ INICIAL D’EN BLAI

Coneixement, anàlisi i diagnòstic de la situació inicial

En Blai (nom fictici) és un nen de 2n d’ESO al que se li està donant reforç per tal de poder equiparar el seu nivell amb la resta de companys d’aula i ajudar-lo a superar les seves dificultats d’aprenentatge.

En Blai presenta retard mental que li comporta problemes d’aprenentatge en totes les matèries amb una pobre comprensió lectora i una expressió tan oral com escrita que no es correspon a un nen de la seva edat. Com en el cas d’en Jep, en Blai no té assolides les habilitats i destreses que es suposen per un alumne de 2n de la ESO.

En Blai mostra poc interès per tot el que té relació amb el món acadèmic i expressa que la seva prioritat és acabar com abans millor els seus estudis per tal de poder anar a treballar amb el seu pare a l’empresa on aquest treballa. Les seves aspiracions en tot cas es centren únicament i exclusivament en aquesta possibilitat de treballar dins l’empresa on treballa el pare i no contempla altres possibilitats.

Amb en Blai anem treballant en allò que té més dificultat i ell mateix expressa que és el més important en aquell moment o que l’interessa més de treballar ja sigui per la proximitat d’entregar un tema o per la proximitat d’una prova de coneixement.

La seva actitud amb mi és molt positiva i es mostra satisfet que treballem junts. Malgrat les seves limitacions, si ell volgués, podria treballar més i millor.



diumenge, 10 d’abril del 2011

QUAN L'EVIDÈNCIA FA MAL

L’última sessió que vaig fer amb la Maria és d’aquelles que fan mal.

Costava treballar i es mostrava distreta. En aquests casos millor no forçar la situació i paga la pena donar una oportunitat a la nena, si té ganes de parlar doncs també és part de la meva tasca amb ella.

La cosa es posa complicada per la nena. Des de l’EAP tornen a donar assessorament a la família i la recomanació, com ja es va fer en acabar la primària torna a ser la d’escolaritzar-la a una USEE. Aquesta situació neguiteja la nena ja que els canvis no són fàcils per ningú però per persones com ella encara són més difícils i traumàtics.

Aspectes positius d’anar a la USEE:

-          La nena tindrà l’oportunitat d’experimentar l’aprenentatge amb iguals. Ara per ara l’aprenentatge sempre té lloc entre la nena i una persona de reforç. En aquest sentit la nena tindria un aprenentatge molt més ric.
-          Tindria la possibilitat de relacionar-se amb persones com ella. Pel que jo he vist, tan si hi ha USEE com si no hi ha, els joves s’agrupen per afinitat i interessos i a la USEE tindria més oportunitats de relació amb els companys.

Aspectes negatius d’anar a la USEE:

-          Hi ha por al canvi. Aquest aspecte s’hauria de començar a treballar des d’aquest moment amb la nena i també amb la família.
-          Haurà de desplaçar-se a un altre població. En el nou institut la nena no hi coneix ningú.

Malgrat haver-hi aspectes negatius penso que és la millor opció per la nena encara que ella ho visqui amb molta angoixa.

Expressa contínuament com es sent i sobretot que es sent molt diferent i que vol ser “normal”, es revela contra les seves dificultats i exterioritza el seu patiment. També per això penso que es trobaria molt més ben acollida amb nois amb les seves mateixes dificultats i potser no es sentiria tan malament.

Ara penso hem de deixar passar una mica de temps i no insistir en aquest tema fins que la nena vagi paint aquesta possibilitat.


dimecres, 6 d’abril del 2011

SITUACIÓ INICIAL D'EN JEP

Coneixement, anàlisi i diagnòstic de la situació inicial

En Jep (nom fictici) és un nen de 1r d’ESO al que se li està donant reforç per tal de poder equiparar el seu nivell amb la resta de companys d’aula i ajudar-lo a superar les seves dificultats d’aprenentatge.

En Jep és dislexic el que li comporta una pobre comprensió lectora i una expressió tan oral com escrita que no es correspon a un nen de la seva edat. Per tan podem dir d’entrada que en Jep no té assolit en aquest àmbit les destreses que es suposen per un alumne de 1r de la ESO. Podem dir que la problemàtica de base en la comprensió lectora fa que totes les competències que s’han d’anar assolint no es puguin acomplir ja que el no domini d’una competència significa la dificultat en assolir altres competències ja que totes estan interrelacionades amb la única finalitat d’aprendre a aprendre per arribar a ser i actuar amb autonomia, pensar i comunicar, descobrir i tenir iniciativa y en definitiva conviure i habitar el món.

Amb en Jep estem treballant sobretot la comprensió lectora que per ell suposa un dels més grans obstacles.

En les primeres sessions observo que en Jep no té bona predisposició en relació a tot allò que estigui relacionat amb l’escola. Expressa que no li agrada estudiar i que vol acabar la seva experiència dins el centre el més aviat possible.

Amb aquest jove, a més de fer un treball en comprensió lectora per tal d’ajudar-lo en tot allò que té a veure amb els aprenentatges, s’ha de fer un treball important de motivació cap a allò que és acadèmic. Cercar estratègies per apropar-nos al noi ja que de moment no es mostra molt convençut que el puc ajudar.

dissabte, 2 d’abril del 2011

SITUACIÓ INICIAL DE LA MARIA

Coneixement, anàlisi i diagnòstic

Anomenaré Maria (nom fictici) a l’alumna amb NEE de primer d’ESO  a la que pretenc fer una adaptació de tot el material en l’àrea de matemàtiques.

La Maria està escolaritzada a 1r d’ESO en una aula ordinària amb un pla individualitzat per tal d’adaptar els seus aprenentatges a les dificultats que presenta. Té dictamen de l’EAP i es va oferir la possibilitat a la família de poder portar la nena a una USEE, de moment però la família no fa una valoració positiva d’aquesta opció.

En l’àrea del meu interès, les matemàtiques, treballa amb material que es podria correspondre al que s’utilitza a un cicle mitjà de primària. Quasi que m’atreveixo a filar més prim i considerar que el nivell concret de la nena seria un 3r de primària pel que fa a l’àrea de matemàtiques.

La Maria és una nena amb força bona disposició a l’aprenentatge i és mostra satisfeta dels seus progressos. De la mateixa manera demostra frustració quan no aconsegueix resoldre una situació que se li planteja.

L’hi agrada sentir-se útil i expressa sovint com ajuda a casa amb les tasques domèstiques i amb el seu germà petit. És mostra col·laboradora i  predisposada a fer feina a casa (deures) malgrat al dia següent no presenta les feines encomanades. Quan se li pregunta la nena contesta que no ha pogut fer les feines perquè representaven molta dificultat i a més a casa no la poden ajudar.

És important no perdre de vista que necessita estímuls i sentir que fa les coses bé, per això és molt important felicitar-la i recordar-li que ho està fent molt bé, això li dóna molta seguretat i l’ajuda a continuar esforçant-se i sobretot en els moments que es bloqueja perquè alguna cosa no li surt com ella vol.

Sovint es mostra segura i satisfeta quan pren una decisió en la resolució d’un problema de càlcul, per exemple, i es sent decebuda quan li fas veure que va errada i l’animes a tornar a cercar un nou plantejament. Moltes vegades qüestiona les indicacions, si ella ja havia pres un camí per resoldre li costa tornar enrere i refer aquest camí.

Des del meu punt de vista la Maria podria funcionar molt més bé en una USEE on, a més de tenir els suports necessaris a les seves necessitats educatives, que també les té en aquest centre, tindria l’oportunitat de fer aprenentatge col·laboratiu amb la resta de companys. Aquesta situació no es produeix dins l’aula ordinària ja que el nivell que té assolit la Maria és molt allunyat al que tenen la majoria d’alumnes de l’aula.

El fet de tenir una persona de reforç dins l’aula neguiteja la nena que directament va preguntar-me perquè ella sempre feia coses diferents a la resta de companys i afirmava que això no li agradava i que la feia sentir-se diferent. Aquest sentir-se diferent és un sentiment negatiu per la nena i que fa que en alguns moments es mostri trista.

Mentre la família no faci un nou plantejament s’ha de treballar amb la Maria per tal de posar al seu abast tots els suports per poder oferir-li una oportunitat d’aprenentatge que sigui estimulant per la nena i en que ella se senti part implicada i participant.